A Könyvbarát Kör januári ajánlója

Fedina Lídia: A Seuso-mozaik

Bizonyára már sokan hallottak a Seuso-kincsről. Erről a maga nemében páratlan ókori eredetű, mesés ezüst tárgyak sokaságát magába foglaló leletről. A közelmúltban Zalaegerszegen is megtekinthettük néhányat belőle. Olvastam már cikkeket a témában, de Fedina Lidia könyve egy kicsit másképp, mégis a lényeget megtartva tárja elénk a kincs útját. Nem dokumentumregény, mégis egy része az ügyben hivatalosan feltárt, kivizsgált momentumokat tartalmazza. A másik része inkább fikció, ugyanakkor hihető. Nincs időgépünk, nem mehetünk vissza a múltba, csupán találgathatunk.

A könyvben egészen az ókortól szinte napjainkig mutatja be az írónő az ezüst kincs útját. Számomra megdöbbentő és tanulságos utazás volt ez a könyv. Az emberi kapzsiságról, a hatalomról, emberi játszmákról kaphatunk képet a történet által. Sok eddig olvasott könyvből vagy történelmi újságból is kiderült már, hogy az emberi természet az elmúlt több ezer év alatt sem változott semmit. Hiába lesz az emberiség fejlettebb a technika által, a fentebb említett tulajdonságait nem tudja levetkőzni.

 

Nyári Krisztián: Így szerettek ők

Írók, költők, nők és férfiak vegyesen. A mű olvasmányosan mutatja be híres vagy hírhedt emberek házasságát vagy házasságon kívüli szerelmeit. Érdekes volt, hogy néhány szerelem olykor csupán plátói alapokon nyugodott, de mégis mily nagy hatással volt mindkét félre. Főleg a 19. század végén és 20. század elején élő, alkotó írókról, költőkről tudhatunk meg bensőséges eseményeket.

 

Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Erre a könyvre egyetlen szót tudok mondani. Megrázó. Csak az vegye a kezébe, aki képes magában feldolgozni, aztán valamelyes elengedni a témát, melyet a könyv megjelenít. Ez a gyermekbántalmazás. Főleg a szexuális oldaláról megközelítve. Hogyan válnak felnőttek gyermekbántalmazóvá, hogyan válnak gyermekek áldozattá. Mi késztet felnőtt embereket arra, hogy szexuálisan kihasználjanak gyermekeket. Egyetlen dolog, melyre igazán nincs válasz az élettől.

Fábián Janka: A német lány

Számomra ez egy könnyed olvasmány volt. A könyv két család életét követi nyomon. Az egyik magyar-német származású, a másik francia. A második világháborútól egészen 1966-ig tartó időszakról mesél az írónő. Európa több országában is járunk. Először az örökbefogadó férfi életét ismerhetjük meg a második világháború poklán át. Majd feltűnik a regény főszereplője Rose, akit francia anyja még gyermekként eltaszít magától, és a magyar-német származású férfi fogadja örökbe. A regény főleg Rose gyermekkoráról, fiatalkoráról, boldogulásáról szól.

 

Fábián Janka: A francia nő

A német lány, Rose története folytatódik ebben a kötetben. Hányatott sorsú szerelmei, útkeresése. Mely országban találja meg a szerelmet, a biztonságot, a hazát, az otthont. A regény 1968 és 1973 közötti időszakban játszódik Franciaországban és Magyarországon. Jól ábrázolja az akkori magyar szocialista rendszer működését. Nekem ez is egy kedves könnyed olvasmány volt.

 

Réti László: Megölni Telekit

Az író engem mindig meg tud lepni. Ez mindig a javára szól. Ez a regénye erősen történelmi alapokra épül, ugyanakkor mégis kitalált történet. Egy amolyan, mi lett volna ha… Magyarország a második világháborúban, de még nem aktívan. Magyarország akkori miniszterelnökére gróf Teleki Pálra nagy nyomás nehezedik. Egy olyan döntést kell meghoznia, mely után Magyarország sorsa gyökeresen megváltozik. Hitler erős nyomást gyakorolt a magyar politikusokra. Hitler biztosra megy, az SS egy bérgyilkost küld Magyarországra. Közben Budapesten egy rejtélyes gyilkosságsorozatra derül fény. A nyomozó Debrődy Károly nem csak a gyilkost keresi, hanem még Teleki miniszterelnök védelmét is ellátja. Az SS bérgyilkosa pedig ügyes, és szinte láthatatlan. A budapesti sorozatgyilkosról kiderül, hogy nő. A szálak még az első világháború idejére vezetnek.

Annak ajánlom, aki szereti a történelmi, politikai vonatkozású műveket, némi krimivel és szerelmi szállal ötvözve. Izgalmas, fordulatos, és az íróra jellemző ironikus humorral fűszerezett.

 

Jeanette Walls: Az üvegpalota

Döbbenetes könyv. Megtörtént eseményeket dolgoz fel. Egy amerikai családról szól, akik négy gyermekükkel járják az USA-t. Hippi életmódot folytatnak, mely kezdetben még tetszik is a gyerekeknek. A szülők azonban lassan belátják, hogy ez hosszú távon kivitelezhetetlen. Gyakran éheznek, fáznak, lepukkant helyeken alszanak. Végül visszatérnek Virginia államba, és az apa ismét munkába áll. Ám a dolgok mégsem alakulnak jól. A gyermekeknek gyakran maguknak kell megoldani a problémákat, melyek még a felnőtteket is próbára tennék. Felnőttek, akik gyermek módjára, és gyermekek, akik olykor felnőttént viselkednek. Az írónő az egyik gyermek volt ebből a családból.

 

Mary Hooper: Édességek kicsiny boltja

Érdekes, fordulatos könyv. Visszarepít a középkori Angliába, az 1600-as évek közepére. Egy vidéki lány Hannah, aki szinte még alig nőtt ki a gyermekkorból, Londonba megy a testvéréhez, akinek édességboltja van. Ezzel kezdetét veszik a lány életét megváltoztató kalandok. Közben a városra lecsap a pestis, és senki sem tudja, hogyan menekülhetne meg.

Mary Hooper: Szirmok a hamuban

Ebben a könyvben folytatódik Hannah életének története. Némi kaland után, ismét Londonban találja magát. Találkozik szerelmével. Majd ismét egy hatalmas katasztrófa következik be, az 1666-os londoni tűzvész. Vajon sikerül-e megmenekülni a lángoló városból?

Mary Hooper: Eliza Rose

Az írónő ismét a XVII. századi Angliába vezet minket. Elisa Rose a falusi lány Londonba érkezik. A várost most nem fenyegeti semmilyen természeti katasztrófa. Elisa Rose-nak a londoni emberek, és a város jelent kihívást. Ármány és szerelem, valamint titkok. Aki szereti a középkor ellentmondásait, annak érdekes élményt ad ez a könyv.

 

Sue Monk Kidd: A sellő legendája

Ez a könyv családi kötelékekről szól, főleg női vonatkozásban. Amerikában egy középkorú nő visszatér szülővárosába, hogy egy családi tragédiát követően anyja segítségére legyen. Miközben egymást támogatják, a főszereplő olyan dolgokat tud meg, melyek megváltoztatják addigi életét. Család, házasság, szerelem, minden megváltozik. Ez a könyv az egyik kedvencem.

 

Lesley Pearse

Ennél az írónőnél nem írok könyvcímet, mert nem tudok, és nem is áll szándékomban kiemelni egyet sem. Én minden eddig olvasott könyvét hihetetlenül jónak tartom. Emberi sorsokról szólnak. Néha vissza térünk a XVIII. századba, máskor a második világháború idejére, vagy akár a ’70-es, ’80-as évekbe. Többnyire a gyermekkorba visszanyúlva veszi kezdetét a történet. Mindig női főszereplővel, de mögöttük ott a család, vagy éppen hiányzik a család. Olykor reménytelennek tűnő helyzetek, melyeket mégis megold a sors. A szerző rendkívül olvasmányosan mesél, szerintem a történelmi hűségre is odafigyelve. Megrendítő történeteket talál ki vagy megtörtént eseteket dolgoz fel.

 

Kathy O’Beirne: Magdolna nővérek

Ezt a könyvet olyan olvasóknak ajánlom, akik lelkileg erősek. Ez a mű nagyon mély nyomot hagyott bennem. A könyv megtörtént eseményeket dolgoz fel. Írországban játszódik az 1960-as évektől napjainkig. Kathy meséli el életét, mely megdöbbentően nyomasztó, olykor hihetetlen, de mégis igaz. A XX. század második felében még létezett olyan intézmény Írországban, ahol a vallás nevében gyermekeket próbáltak jobb útra téríteni, középkori módszerekkel. A katolikus egyház nem ismerte el bűnösségét. A vallásos emberek tagadták, hogy ilyen létezik.

 

S.J.Watson: Mielőtt elalszom

Emlékezetes olvasmányaim egyike ez a könyv. Nem egy könnyed mű. Egy amnéziás nőről szól, akinek nem akármilyen emlékezetvesztése van. Csak aznapra emlékszik, a mára. Nem tudja ki ő, nem tudja mi volt tegnap, nem tudja mi volt régebben. Igyekszik rájönni, ki ő, és közben egyre furább dolgokra derül fény. Kiben bízhat? A férjében, a pszichológusában? Visszakapja-e az életét, az emlékeit? Lehet-e így élni egyáltalán? A könyv végére érve megtaláljuk a magyarázatot.

 

Brenda Joyce: Halálos….

A szerző Halálos… sorozata a kedvenceim közé tartozik, pedig nem vagyok rajongója a romantikus könyveknek. Brenda Joyce mégis olyan érdekesen tudta szőni a történetet, hogy mindig levettem a következő részt a könyvtár polcáról. Nem akarom egyenként felsorolni a történeteket, a lényeg a következő. Francesca Cahill egy gazdag new york-i család lánya áll a regények középpontjában. Francesca éli a gazdag lányok életét, bálokra, fogadásokra jár, bevezetik az előkelő társaságba. Ám Francesca másra vágyik, nem unatkozó, elkényeztetett gazdag lány szeretne lenni. Titokban főiskolára jár, és újságírói álmokat dédelget. Emiatt olykor bűnügyekbe keveredik, és titokban nyomozást is folytat, melynek kapcsán megismerkedik Rick Bragg rendőrfőnökkel és annak féltestvérével a titokzatos Calder Harttal. Francesca még fiatal és tapasztalatlan a szerelmi játszmák terén is, ezért nehezen jut döntésre, ha az ő szerelméről van szó. Természetesen felmerül a szokásos kérdés: A szívére vagy az eszére hallgasson?

Sok kaland, szerelem, féltékenység, családi összezördülések. Annak ellenére, hogy alapjában romantikus könyvekről beszélünk, szerintem a bűnügyi szál feldobja a történeteket.

 

Nadia Hashimi: Kövek és gyöngyök

Ezt a művet annak ajánlom, aki érdeklődik a keleti kultúrák, hagyományok iránt. A könyv története valós alapokon nyugszik. Az írónő maga is afganisztáni gyökerekkel rendelkezik. Két szálon fut a történet. Az egyik jelen időben a másik száz évvel korábban játszódik. Két nő sorsán keresztül ismerhetjük meg az életet Afganisztánban. A nők egymás leszármazottai. Egyikük a testi fogyatékossága miatt kerül szolgasorba, mert fogyatékossága miatt értéktelen, férjhez nem tud menni. A másik nőt az apja „adja” férjhez. A férj sokkal idősebb, a helyi viszonyokhoz képest gazdag, nagy befolyással rendelkező férfi, akinek Rahima a negyedik felesége lesz.  A könyvet elolvasva egyetlen dolog nem változott közel száz év alatt, melyet a történetek ábrázolnak. A valláshoz kötődő, a társadalmat megosztó hagyományok. Nem csak a férfiak tesznek elítélendő dolgokat, hanem a nők is, csak más eszközökkel. Megdöbbentő és szánalmas, szomorú életeket ismerhetünk meg.

(Készítette: Bakonyi Laura - Könyvbarát Kör tagja)

 

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek 

„A barátság nem eszményi hangulat. A barátság szigorú emberi törvény. A régi világban ez volt a legerősebb törvény, erre épültek fel nagy műveltségek jogrendszerei. Az indulaton, az önzésen túl élt ez a törvény az emberi szívekben, a barátság törvénye.”

Márai Sándor regénye a sírig tartó barátságról szól. Közben, több, mint 60 év alatt történhet bármi, a két „egyforma” ember  barátságát semmi sem tudja szétszakítani. Két ember élettörténetét követhetjük végig egyetlen éjszaka alatt, amíg a gyertyák csonkig égnek.

Henrik és Konrád a bécsi hadapródiskolában ismerték meg egymást, amikor még tizenéves fiatalok voltak. Henrik dúsgazdag magyar gróf fia, Konrád apja bárósított hivatalnok volt Galíciában, anyja lengyel. A pénz léte vagy éppen hiánya hatalmas szakadék volt mindig is közöttük, bár igyekeztek ezt leplezni egymás előtt is. A két fiú egyre több időt töltött egymással, a grófi kastályban is sűrűn megfordultak. Sok közös élményre tettek szert. Együtt avatták tisztté őket. Minden szabad idejüket együtt töltötték, járták Bécs utcáit. Konrád a zene iránt érdeklődött különösen. Azt hinnénk, ezt a tökéletes baráti köteléket semmi sem szakíthatja szét. Henrik megismerte szerelmét, Krisztinát, akit feleségül is vett. Az idilli hangulatot azonban egy hirtelen fordulat árnyékolja be. Vadászatot rendeztek a tábornok vadasparkjában, amikor a két szereplő szeme láttára egy szarvas lépett ki a sűrűből a tisztásra. Henrik ment elöl, amikor hallotta, hogy a mögötte lépkedő Konrád csőre tölt. Mindketten tudták, hogy abból a szögből a vadra nem lehetett volna sikeres találatot leadni. Hirtelen megugrott a vad és Konrád leengedte a puskát. Henrik agyán átfutott a felismerés. 

-„ Ezt most elmulasztottad.”

A történtek után a kastélyban hármasban együtt vacsoráztak. Konrád éjfél után távozott. Henriket valami furcsa érzés a hatalmába kerítette és megérezte, hogy felesége, Krisztina elvágyódik mellőle, valahova teljesen máshova, más világba. Krisztina a trópusokról olvasgatott, holott előtte sosem érdekelte a téma. Henrik, hogy bizonyosságot szerezhessen, keresni kezdte Krisztina titkos naplóját, amibe felesége minden titkát, gondolatát kiírta magából, hogy ne legyenek titkai. Mindketten tudták, hogy a napló egy fiókban volt elzárva. De ezen az estén hűlt helye volt a naplónak. Reggel Henrik azonnal barátja lakására hajtott, de ő már elutazott, a hadtesttől kilépett. A trópusokra utazott. Míg Henrik Konrád szobájában tartózkodik, és felfedezi, ez egy szerelmi fészek lehetett, megérkezett Krisztina is, aki nyugtázta: Konrád megszökött, a gyáva!

A napnál is világosabb, Krisztina a szeretője volt Konrádnak és együtt akartak a trópusokra szökni. Henrik nem tudja felfogni a vadászaton történteket és a felismerést, hogy felesége elárulta. A történtek hatására kiköltözik a vadászházba és egészen Krisztina 8 évvel későbbi haláláig nem is megy vissza a kastélyba, még akkor sem, amikor a haldokló feleség hívatta.

A regény cselekménye 40 évvel a történtek után folytatódik. Konrád épp Londonban tartózkodik és értesíti a tábornokot érkezéséről. A tábornok parádés kocsit küldet Konrádért és újra kinyittatja Ninivel, a dajkával a kastély azon termét, amelyben 40 éve hármasban az utolsó vacsorát fogyasztották el. A tábornok Ninivel minden részletre kínosan ügyeltet, mindennek ugyanolyannak kell lennie. Mintha innen lehetne folytatni. 40 éve kérdések maradtak nyitottan, mindketten 70 felett járnak, itt az idő a kérdéseket feltenni és azokra választ kapni. Kínos, szívbe mardosó, meg nem válaszolt kérdések terhét cipelték az időközben megöregedett barátok. Öl és ölelés milyen hasonló hangzású szavak és mennyire ellentétesek is egyben.

Vacsora közben a tábornok mesél végig, ő eleveníti fel a történteket, hármuk élettörténéseit. Választ akar barátjától többek közt arra is, hogy azon az éjszakai vadászaton tényleg meg akarta-e ölni őt és tudott-e erről felesége, Krisztina.  Konrád hallgat, de így is tudják mindketten, mi az igazság. Henrik előveszi Krisztina titkos naplóját, ami időközben hozzá került. A tábornok Konrád jelenlétében szerette volna kinyitni és szembesíteni őt a valósággal. Aztán nemes cselekedetre szánja el magát és a kandallótűzbe dobja a naplót, hogy minden titok hamuvá váljék. Az igazság attól még ott marad kettejük közt a szobában a pislákoló gyertyák fényében. Mire a gyertyák csonkig égnek, a két barát kézfogással örökre búcsúzik el egymástól.

Az életünk folyamán próbáljuk megérteni, mi miért történt velünk, mások hogyan alakítottak minket, mennyire határoznak meg minket körülményeink. A most embere nem is nagyon érti a szerelem, a barátság, a hűség és árulás ilyen féle felfogását. A regény megírásának időpontjában - 1942-ben -, a második világháború idején ezek a nemes eszmények végzetesen megsemmisültek. A mű egy világrend széthullásának kérdését járja körül.

 A valódi emberi szeretet, a teljes közelség és annak megtörése, majd ennek megértése és elfogadása áll a regény középpontjában, ebbe a szerelem csak bezavarhat. Csak két hasonló, de ugyanakkor önállónak megmaradt embert látunk a regény végén, akik megtették életükben az utolsó közös lépést. 

Végezetül egy szép idézettel zárom ajánlómat.  Nem tudok elmenni a dajka, Nini odaadó, önzetlen személyisége mellett, aki a tábornokot egy életen át hűen szolgálta. Nini miután fiatalon teherbe esett és szülei elkergették , majd elvesztette gyermekét, az újszülött „tábornok” szoptatós dajkája lett és egészen élete végéig szolgálta jóban-rosszban az időközben megöregedett tábornokot. Ezt a példaértékű szolgálatot egy homlokra adott csókkal köszönte meg a tábornok a regény végén, mely mellé a szavak feleslegesek:

„Minden emberi csók (...) felelet, a maga torz és gyöngéd módján, egy kérdésre, melyet szavakkal nem lehet kimondani.”

(KészÍtette: Ujj Andrea - Könyvbarát Kör tagja)

 

 

 

JÓ OLVASÁST KÍVÁNUNK!


A Könyvbarát Kör januári ajánlója

Tagintézmény

Apáczai Csere János

Tagkönyvtár

< 2024. április >
H K SZ CS P SZO V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
Minosített könyvtár