Könyvbarát Kör márciusi ajánlója

Angela Petch: A toszkán titok

 

Egy szívbe markoló történetet a szerelemről, árulásról és reményről a napsütötte Toszkánából szeretnék ajánlani olvasásra. Egy igazi romantikus történet igazolja, hogy a traumák nemzedékről nemzedékre öröklődnek, a háború szörnyűségei nem tűnnek el nyomtalanul, a szerelem ereje azonban átsegíti az embert az előtte tornyosuló problémákon a nehezebb időszakokban is. Anna szíve majdnem megszakad, amikor elveszíti szeretett édesanyját, Inest. A hagyatékban egy halom régi, megsárgult, olasz nyelvű levélre bukkan. Azt reméli, végre megtudja, mi is történt az édesanyjával a második világháborúban.  A naplóbejegyzések nyomán Anna eljut a hegyek közt megbúvó, varázslatos kis toszkán faluba, Rofellébe, ahol lassan összeállítja a múlt darabkáit. Nem sejti, hogy Ines titkai az ő életét is fenekestül felforgatják majd..... (Ujj Andrea)

 

Claire Kenneth : Éjszaka Kairóban

A nagy sikerű magyar származású írónő lányregénye hazánkban is nagy sikert aratott a negyvenes években. Az Éjszaka Kairóban az elmúlt évtizedekben sem vesztett varázsából, romantikájából, izgalmas, fordulatos meseszövése változatlan élményt jelent. Hősnője Anna, a szép magyar asszony, gazdag svéd férjével érkezik Egyiptomba. 1939-ben itt állomásozik az angol Gold Stream Gárda, s George Dowery, a délceg gárdakapitány beleszeret Annába. A többi szereplő: Barbara, a szeretőit váltogató angol ezredesné, Mirjam, a félvér lány, Zilahy Zoltán, a fiatal magyar orvos és társaik… sorsukat a második világháború kitörése dönti el. A nemzetközi légkörben még zajlik a fényűző élet, Faruk király nyári palotájában garden party van, de Ras el Tinben az angol flotta már bevetésre kész, és McCornik ezredes még nem is sejti, hogy barátnője, Lili Lane – nemcsak énekesnő… Az Éjszaka Kairóban lebilincselő regény, és egyben érdekes kordokumentum is. Képet kapunk a gazdagok életviteléről a háború előtti időkből. A férfiak urak voltak, igyekeztek szívük hölgyének a kedvében járni. Ugyanakkor a rosszindulat, féltékenység és ármány is jelen volt a mindennapjaikban. (Ujj Andrea)

Claire Kenneth - Éjszaka Kairóban - könyvesbolt, antikvárium

 

Belinda Alexandra: Meghívás

A történet női sorsokat ábrázol változó történelmi környezetben. Ebben a könyvében egy testvérpár életét ismerhetjük meg a 19. és 20. század fordulóján. A fiatalabb nővér, Emma Párizsban él, művészek között. Ő maga írásból próbálja fenntartani magát. Vőlegénye festőművész.

Az idősebb nővér, Caroline New York-ban él, üzletember férje jóvoltából elképesztő gazdagságban. Amikor a fiatalabb nővér nehéz anyagi helyzetbe kerül, testvére meghívja magához New York-ba, hogy legyen a lánya franciatanára és gardedámja. Emma New York-i tartózkodása alatt bepillantást nyerhetünk a felsőtízezer életébe, pazarló életmódjukba.  Megtudhatjuk, milyen ellentét feszül a két nő között, és a testvéri szeretet legyőz-e minden akadályt. (Bakonyi Laura)

A meghívás · Belinda Alexandra · Könyv · Moly

 

Réti László : Az elnök

Ez a könyve is érdekes, fordulatos, és egészen az utolsó oldalakig, csak kapisgáljuk, mi lehet a csavar a történetben. A történet kezdete visszanyúlik a hatvanas évekbe, ahol emberek vadásznak emberekre. Majd a nyolcvanas években három fiatal egyetemistát ismerhetünk meg. Adott két fiú, egyikük amerikai, a másik skót, őt barátok. Ott a lány, aki miatt ez a barátság megszakad. Egy Párizsban eltöltött tanulmányút, ahol a fiatalok még nem is sejtik, az életük meghatározó fordulóponthoz ért.

Aztán a jelen, huszonhét évvel a Párizsban történtek után. A fiúk férfivá értek, mindketten befolyásos pozíciót töltenek be hazájukban. A kapcsolatot azonban azóta a nap óta sem tartják egymással. Aztán egy napon vegyifegyverek tűnnek el. A skót férfit hazaárulással vádolják, melynek nemzetközi vonatkozásai is vannak. Ekkor jön el hozzá egykori barátja, hogy segítségére legyen. Ian-t azonban rejtélyes módon meggyilkolják. Az író ismét olyan regény adott, melyben az apró információk sokaságából lassan kibontakozik a teljes kép. (Bakonyi Laura)

 

Az elnök · Réti László · Könyv · Moly

 

Guillaume Musso:...és azután

A főszereplő Nathan, aki még gyerekkorában egy baleset során belépett a „fény” alagútba, amelyről a halálból visszatérők mesélnek. Évekkel később jómenő ügyvéd lett, szerelmes feleségébe a gyerekkora óta, aki most elhagyta őt. Egy nap felbukkan a „Hírvivő”, aki figyelmezteti közelgő haláláról, hogy még időben rendbe tudja tenni életét. Izgalmas fordulatok következnek. Segít egy bárban megölt fiatal lány fiának, és a bankrablás során meghalt közeli ismerős hozzátartozójának. Több időt tölt a lányával, kibékül feleségével, majd az apósával és egy baleset miatt vállalja helyette a börtönt.  Egyszer csak ő is meglátja a fénykoszorút azok feje fölött, akik hamarosan meg fognak halni. Sajnos ez nem ő lesz..... A cselekmény menete magával ragadja az embert, kíváncsivá tesz. Maga a történet elmúlásról, szeretetről, elengedésről és az önfeláldozásról szól. (Jasztrab Istvánné)

 

címkék: