A Könyvbarát Kör februári ajánlója

1. Lucinda Riley: Angyalfa

Nemrég találtam rá Lucinda Riley könyvére, az Angyalfára. Már a borító megfogott s sugallt valami titkot, ami valóban a könyvre jellemzően végigvonul az eseményeken. Titkok, váratlan fordulatok. Ez az a könyv aminek valóban nem sejtjük a végét, hogy mi is lesz a következő oldalakon. Több szereplő van, több hős, de mégis követhető, izgalmas, érdeklődést fenntartó olvasmányos fordulatos, s könnyen értelmezhető olvasható műről beszélünk. Családregény a javából. A főhős Greta története körül forog minden, s közben a leánya – Cheska - élete, sorsa is beleszövődik az eseményekbe. Férfi főszereplőnk, aki mindig éppen jó helyen van s jókor, ő David, nagyon szimpatikus személy. Neki szurkoltam, s hogy miért? Titok! Aki elolvassa, megtudja. Az ember azonosul a főszereplővel, az anyával. Nehezen viseltem én is, míg olvastam a nehéz sorsot, amit az élet szánt neki. Az írónő csodálatos jellemábrázolással ír, tájleírása is lenyűgöző. Olyan érzés mintha ott lennénk s élnénk kedvenc hősünk életét s sírunk ha szomorúan ér véget egy sors. Amennyiben egy nem unalmas s életszagú könyvet akar olvasni az olvasó, ajánlom. Minden, amire vágyunk, szerelem, romantika, bosszú harag, van benne minden. Nagyon régen olvastam ennyire megkapó letehetetlen alkotást. (Gyarmatiné Farkas Ildikó)

        

 

2. Máray Sándor: A gyertyák csonkig égnek

Márai Sándor regénye a sírig tartó barátságról szól. Közben, több, mint 60 év alatt történhet bármi, a két „egyforma” ember  barátságát semmi sem tudja szétszakítani. Két ember élettörténetét követhetjük végig egyetlen éjszaka alatt, amíg a gyertyák csonkig égnek.... (Ujj Andrea)

 

3. Tara Wstover: A tanult lány

A könyv valós történet alapján íródott. Az 1990-es évek végétől indul a történet, és úgy húsz évet ölel fel. Egy mormon vallású családról szól, akik a világtól szinte teljesen elzárva élnek az USA-ban, egy farmon Idaho-ban. Szinte csak a gyülekezet tagjaival vannak kapcsolatban. A család életében az apa tölti be a vezető szerepet. Az anya és a hat gyermek igyekszik megfelelni az apa elvárásainak, valamint az általa közvetített bibliai kinyilatkoztatásoknak. A gyermekek nem járhatnak iskolába, mert az az apa szemében bűn. Nem szedhetnek gyógyszert, ha lázasak, vagy fáj valamilyük. Nem vehetnek igénybe orvosi ellátást, mert ezek a dolgok nem Istentől valók. Az anya gyógynövényekből készít tinktúrákat, és mellette bábaként dolgozik. A gyerekek, ahogy felnőnek, az apával kell dolgozniuk. Pajtákat építenek vagy a roncstelepen fémet válogatnak. Még a lányok is. Képet kapunk arról, hogy a vallási fanatizmus milyen mélyen képes befolyásolni egy család életét. Sajnos nem jó irányban. (Bakonyi Laura)

 

 

4. Kelly Rimmer: Kinek a lánya?

A történet megtörtént alapokra építkezik. Ausztráliában járunk a XX. század második felében. Akkoriban még elítélendőnek számított, ha egy nő házasságon kívül esett teherbe, esetleg meg is tartotta, és egyedül nevelte fel a gyermekét. Úgynevezett jótékonysági szervezet szakosodott ezekre a „bajban” lévő lányokra, akiknek nagyrésze még kiskorú volt. A szervezet befogadta ezeket a lányokat a terhességük idejére, majd a szülést követően a gyermekek „eltűntek”. Tiltott örökbeadások, becsapott anyák. A könyvben egy anya és lánya egymásra találását ismerhetjük meg. Az örökbefogadó szülők élete is megható. (Bakonyi Laura)

 

 

5. Ross Poldark – A Poldark család 1.

Winston Graham nagyívű családtörténete mindmáig lebilincseli az olvasókat. Ross Poldark a tizenkét kötetből álló regénysorozat első része, mely 1945-ben jelent meg először. A regény címéből is kitalálhatjuk, hogy a főszereplő Ross Poldark, aki a brit hadseregnél szolgált az amerikai függetlenségi háborúban. 1783-at írunk. Ha belelapozunk a könyv elejébe, akkor Cornwallban találjuk magunkat. Ross Poldark arcán sebhellyel, sántítva visszatért a háború vérzivatarából a szülőföldjére, Namparába. Érkezése örömteli, mivel sokan már nem hitték, hogy viszontlátják még az életben. Az örömöt azonban két szomorú esemény is beárnyékolja: apja, Joshua Poldark érkezése előtt nem sokkal elhalálozott, míg itthon hagyott kedvesét, Elisabethet eljegyezte Francis, Ross unokatestvére. A családi ház elhanyagolt, a keményen italozó, gazdátlanul maradt szolgák eladtak mindent, amit italra lehetett váltani. Szép fogadtatás, meg kell hagyni! Mit fog Ross ezután kezdeni az életével? A menekülést választja vagy hajtja az ősi konok kelta vér, és megharcol azért, ami őt illeti? A regény olvasása közben bepillantást nyerhetünk a dzsentri, elszegényedő középnemesség, a szolgák és bérlők, bányászok, orrvadászok, versenytársak életébe. Ross gőzerővel veti bele magát a gazdaság újjáépítésébe, a család egyik elhagyott rézbányájának újbóli megnyitásába, hogy ezáltal is jövedelemhez juttassa a helybélieket..(Ujj Andrea)

 

 

6. Demelza – A Poldark család 2.

A Poldark sztori folytatódik. Demelza a tizenkét kötetből álló regénysorozat második része, melynek mindjárt az elején megtudhatjuk, hogy Demelza gyermeket vár. Mintha jóslat rejlett volna a szélviharban, ami Julia világra jöttekor kerekedett. A május egyébként nem a süvítő orkánok ideje, de hát a cornwalli éghajlat nagyon szeszélyes. A viharnak köszönhetően Dr Choake, az orvos késik, így a szolgálók, helybéliek segítségével jön világra a kislány.  Julia érkezése a körülményeket tekintve nem szokványos, ám igazán örömteli esemény. Demelzát végre a sors kárpótolja a sok rosszért, amit életében át kellett élnie. Ross számára a meleg otthon, a család biztosítéka is egyben. A kislány az együvé tartozás jelképe is, általa Elisabeth árnyéka is halványodni látszik, a régi szerelem emléke egyre inkább feledésbe merül. Julia a vér szerinti kötelék, aki segít megszilárdítani a szerelmüket és a házasságuk elé gördülő akadályokon is segít. A következő fejezetekben megtudhatjuk, hogy Demelza két keresztelő megtartása mellett dönt. Fél a tragédiától, hogy a kétféle, különböző gyökerekkel rendelkező vendégsereg nem tud egymással kulturáltan ünnepelni. Igyekszik mindent tökéletesen megszervezni, ám egy fatális véletlennek köszönhetően, a szolgáló elkotyogja apja családjának, hogy igazából két ünnepség lesz. Egy a kifinomult, felső körökhöz tartozóknak, és egy másnap tartandó a lány elszegényedett, lecsúszott, műveletlen bányászrokonainak. Az apja beállít a gazdagok ünnepségére. Gondolom, nem árulok el titkot, ha azt mondom, várható volt, mi lesz ennek a vége. A kulturális, felfogásbeli különbségeknek köszönhetően verekedésbe torkollik az esemény, a vendégek hazamennek. Demelzát csak Ross tudja rávenni, hogy másnap tartsa meg a saját rokonai számára tartandó ünnepséget. A keresztelőn ismerhetjük meg Dwight Enyst, aki Londonban tanult. A tüdőbaj betegséget jött tanulmányozni és Dr Choake szolgálatai mellett fog orvosi teendőket ellátni. Későbbiekben egy gyilkosság kapcsán is szóba kerül a neve, mivel elszerette egy Mark nevű bányászfiú feleségét, aki szerelemféltésből megölte Kerent, a hitvesét. Mark segítséggel Franciaországba menekül az igazságszolgáltatás, az akasztófa elől. Vajon mi vár még rá, a szegény bányászlányból felcseperedett Demelzára, az újdonsült Poldark úrnőre? (Ujj Andrea)

 

 

7. John Grisham: Halott üzlettárs

Szeretem Grisham műveit, mert szeretem a jogi ügyekkel kapcsolatos regényeket, filmeket is. Ez a könyv sem okozott csalódást.Hatalmas a felbolydulás, mikor kiderül, hogy egy ügyvéd meglépett az őt alkalmazó ügyvédi iroda tiszteletdíjával. Több tíz millió dollár az, ami miatt már érdemes magánnyomozókat, zsoldosokat fogadni, és a szökevény nyomába eredni. Néhány év elteltével meg is találják a tolvaj ügyvédet. Visszahurcolják az USA-ba, majd pert indítanak ellene. És a dolgok ekkor kezdenek érdekessé válni. Ki, kit rabolt ki, ki kinek okozott kárt. Előkerül az elhagyott feleség, és kártérítést követel. Feltűnik egy titokzatos brazil ügyvédnő, akinek a tolvaj ügyvéd a megbízója. És a legnagyobb kérdés, hol van a sok millió dollár? (Bakonyi Laura)

 

8. Vass Virág: Az örökké rövid története

A regény egy vidéki városban született kamaszlány életútját meséli el a 70-es – 80-as évek Magyarországán a szocializmus időszakában, akiből híres divatmodell lesz. A történet bepillantást enged a divatvilág kulisszatitkaiba. Nehezen indul a főszereplő sikere, a háttérben katonatiszt apával, akinek gondolkodásmódjával nehezen összeegyeztethető a célja. Későbbiekben egymás után hódítja meg a nemcsak hazai, hanem a külföldi fotósok, a divat világában dolgozó embereket. A csínos, talpraesett modell élete nem egyszerű. Kijut Párizsba, Milánóba és New Yorkba is. Szerelmi élete rosszul alakul. Kétszer megy férjhez, akiktől sorra elvállik, mert rájön, hogy csak kihasználják őt. Akkori időben a külföldön élő magyarokat disszidánsnak minősítették, akikről állandó jelentéseket írtak. Így volt ez a főszereplővel is. Végül fiatalon New Yorkban gyilkosság áldozata lett. A Kádár korszak legismertebb manökenjének életútját ismerhetjük meg a regényben. (Jasztrab Istvánné)

 

 

9. Guillaume Musso: Egy párizsi apartman

A főszereplő egy fiatal rendőrnő és egy vidéki író, aki magányra vágyik. Egymás tudta nélkül, ugyanazt a Párizsi apartmant foglalták le, így osztozniuk kellett a lakáson. A történet egy drámai nyomozást mesél el, egy híres festő kisfiát elrabolják, és mindenki azt hiszi, hogy meghalt. A festő nem tudja elfogadni és nyomozni kezd, majd amikor elakad öngyilkos lesz. Hátrahagyott festményei eltűntek. A rendőrnő folytatja a nyomozást, amelynek során kiderül, hogy a kisfiú még életben lehet. A nyomok arra vezetnek, hogy egy elhagyott hajókikötőben horgonyzott halászbárka alsó szintjén lehet bezárva. Fény derül az elkövető személyére, aki nem vállalja tettét és öngyilkosságot követ el. A nyomozó nő és az író közben egymásba szeretnek, megtalálják a gyereket, akit nevükre vesznek. Színtiszta krimi, van benne izgalom, romantika és csavaros fordulatok. (Jasztrab Istvánné)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

címkék: